BMR staat voor Basaal Metabolisme Ratio en is een belangrijke factor bij het berekenen van de dagelijkse caloriebehoefte van het lichaam. Het BMR-niveau bepaalt namelijk hoeveel calorieën het lichaam nodig heeft om de basisfuncties, zoals ademhaling, bloedcirculatie en stofwisseling, uit te voeren in rust. Het is dus de hoeveelheid energie die het lichaam verbruikt wanneer het in complete rust is. Het is belangrijk om het BMR-niveau te berekenen om een idee te krijgen van de minimale hoeveelheid calorieën die nodig zijn om het lichaam te laten functioneren. Dit is handig bij het opstellen van een dieetplan of het bepalen van de juiste voedingsbehoeften om een gezonde levensstijl te behouden.

Waarom is BMR belangrijk?

BMR is de afkorting voor Basaal Metabolisme Ratio. Dit geeft aan hoeveel calorieën het lichaam nodig heeft om de basisfuncties uit te voeren wanneer het in rust is. De basisfuncties bestaan uit ademhalen, bloedcirculatie, lichaamstemperatuur op peil houden en het verwerken van voeding. Het is dus de minimale hoeveelheid energie die het lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren zonder extra inspanning te leveren. 

Het BMR-niveau verschilt per persoon en wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder lengte, gewicht, geslacht en leeftijd. Het is belangrijk om jouw BMR-niveau te kennen omdat het een basis vormt voor het berekenen van de dagelijkse caloriebehoefte. Wanneer je weet hoeveel calorieën het lichaam nodig heeft om in rust te functioneren, kun je beter inschatten hoeveel calorieën je nodig hebt om jouw doelen te bereiken. Bijvoorbeeld bij afvallen, spieropbouw of het handhaven van een gezonde levensstijl.

Het BMR niveau berekenen

Om jouw BMR-niveau te berekenen zijn er verschillende formules beschikbaar. De meest gebruikte formule is de Harris en Benedict-formule. Deze formule houdt rekening met het gewicht, de lengte, de leeftijd en het geslacht van de persoon. De formule is als volgt: voor mannen: BMR = 88,362 + (13,397 x gewicht in kg) + (4,799 x lengte in cm) – (5,677 x leeftijd in jaren) en voor vrouwen: BMR = 447,593 + (9,247 x gewicht in kg) + (3,098 x lengte in cm) – (4,330 x leeftijd in jaren). 

Na het berekenen van het BMR-niveau kan de dagelijkse caloriebehoefte worden berekend. Dit kan worden gedaan door de BMR te vermenigvuldigen met een activiteitsfactor, afhankelijk van de dagelijkse activiteit van de persoon. Voor iemand met een zittend beroep wordt meestal een factor van 1,2 gebruikt, terwijl voor iemand met een actieve baan of dagelijks sporten een factor van 1,5 of hoger kan worden gebruikt. Het resultaat van deze berekening geeft aan hoeveel calorieën het lichaam nodig heeft om te functioneren in rust en bij de dagelijkse activiteiten. Het is belangrijk om te onthouden dat deze berekening een schatting is.

De toegevoegde waarde van je BMR kennen

Kennis van jouw BMR-niveau kan helpen bij het opstellen van een gezond dieetplan. Wanneer je weet hoeveel calorieën het lichaam nodig heeft om te functioneren in rust, kun je beter inschatten hoeveel calorieën je moet consumeren om jouw doelen te bereiken. Bijvoorbeeld als je wilt afvallen, is het belangrijk om minder calorieën te consumeren dan jouw dagelijkse caloriebehoefte. Door rekening te houden met jouw BMR-niveau, kun je een realistisch doel stellen en voorkom je dat je te weinig calorieën binnenkrijgt waardoor het lichaam in spaarstand gaat. 

Ook bij spieropbouw kan het nuttig zijn om de dagelijkse calorie-inname te verhogen en rekening te houden met het BMR-niveau. Door voldoende calorieën te consumeren, kunnen spieren beter worden opgebouwd en kan het lichaam zich beter herstellen na inspanning. Het is belangrijk om te onthouden dat de dagelijkse caloriebehoefte afhankelijk is van de persoonlijke omstandigheden en doelen, en dat het niet alleen gaat om de hoeveelheid calorieën, maar ook om de kwaliteit van de voeding. 

Kortom, BMR is een belangrijk aspect van de lichaamsfuncties en kan helpen bij het opstellen van een gezond dieetplan. Het kennen van jouw BMR-niveau kan helpen bij het berekenen van de dagelijkse caloriebehoefte en het stellen van realistische doelen voor gewichtsverlies of spieropbouw. Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze berekening slechts een schatting is en dat het lichaam nog steeds kan reageren op veranderingen in de calorie-inname en de activiteitsniveaus. Het is daarom aan te raden om een diëtist of voedingsdeskundige te raadplegen bij het opstellen van een dieetplan dat past bij jouw individuele behoeften en om regelmatig de voortgang te evalueren en aan te passen indien nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *