Het menselijk lichaam is uniek. Onze fysieke prestaties zijn anders, door het wonder van diversiteit, inclusief de types spiervezels die ons op verschillende manieren beïnvloeden. Afhankelijk van het soort spiervezels dat in je lichaam domineert, kun je meer aanleg hebben voor snelle explosieve bewegingen of juist voor duuractiviteiten. Ze worden ook wel snelle en langzame spiervezels genoemd. Dus welke heb jij voornamelijk? Gelukkig kun je met een korte test vrij eenvoudig jouw dominante type ontdekken. Bovendien hebben we hier wat tips om het meeste te halen uit jouw dominante spiervezel. 

Snelle vs. Langzame spiervezels: wat zijn ze?

Snelle spiervezels (Type II): Het soort vezels die zijn ontworpen voor korte, krachtige uitbarstingen van kracht en snelheid. Ze vermoeien snel, maar zijn ideaal voor activiteiten zoals sprinten of gewichtheffen.

Langzame spiervezels (Type I): Geoptimaliseerd voor uithoudingsvermogen en continuïteit, perfect voor langeafstandslopen of cyclen. Ze vermoeien minder snel en gebruiken zuurstof efficiënter.

Hoe ontdek je jouw dominante spiervezeltype?

Er is een eenvoudige test die je gewoon thuis kunt uitvoeren om erachter te komen wat jouw dominante spiervezeltype is: 

  1. Kies een oefening zoals de squat of bankdrukken.
  2. Bepaal het maximale gewicht waarmee je één herhaling kunt voltooien (1RM).
  3. Verminder dit gewicht tot 80% van je 1RM.
  4. Voer zoveel mogelijk herhalingen uit met dit gewicht.
  5. Als je meer dan 7 herhalingen kunt doen, heb je waarschijnlijk een hoger percentage langzame spiervezels.
  6. Als je minder dan 7 herhalingen kunt voltooien, domineren snelle spiervezels waarschijnlijk in je lichaam.

Nog een andere manier om te kijken wat jouw dominante spiervezeltype is, is te letten op hoe snel je vermoeid raakt. Snelle spiervezels hebben de neiging om sneller vermoeid te raken bij langdurige activiteiten, terwijl de langzame spiervezels je in staat stellen langer door te gaan bij activiteiten zoals langeafstandslopen of fietsen.

Trainingstips gebaseerd op jouw spiervezeltype

Wil je de spiervezel trainen waar je genetisch minder voor aangelegd bent? Dan 

kun je natuurlijk gewoon beginnen met het integreren van oefeningen voor dit spiervezeltype. Training baart kunst! 

Training met de juiste ondersteuning 

Ongeacht je spiervezeltype, een professionele trainer met verstand van lichaam, ziel en welzijn kan een zeer waardevolle troef zijn om het meeste uit je training te halen. Bij AHC sportschool Den Haag ben je aan het juiste adres om te werken aan je gepersonaliseerde trainingsschema, afgestemd op jouw fysiologische kenmerken.Ook ben je bij AHC fysiotherapie Den Haag meer dan welkom voor fysiotherapeutische ondersteuning en begeleiding. Voor een optimale gezondheid en het voorkomen van eventuele blessures. Zo kun je er zeker van zijn dat je veilig en effectief aan je conditie en kracht kunt blijven werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *